Daleko v srdci : memoáry - Slouka, Mark, 1958- (Prostor, 2018)
Beletristickou formou napsané memoáry zachycují autorův život na americkém kontineně, jeho návraty do Čech a především zhodnocení komplikovaného vztahu k vlastní k matce. Rodiče Marka Slouky opustili Československo po únorovém puči roku 1948, aby se po mnoha peripetiích usídlili v nevelkém společenství českých exulantů v newyorském Queensu. V centru autorovy pozornosti se ocitají především vazby mezi otcem a matkou, novinářem Zdenkem Sloukou a jeho manželkou Olgou. Právě autorova matka si s sebou přinesla do nového domova těžké citové břemeno: ztrátá osudové lásky ji postupně přivedla k psychickým depresím a posléze až k závažnému oslabení rozumových schopností. Toto onemocnění se projevovalo zlobou a vztekem, které si matka vybíjela na svých nejbližších, tedy i na synovi. Sloukova próza zároveň obsahuje závažné, byť fragmentární svědectví o exilové zkušenosti, která nutně ovlivnila jeho život, přesto mu ale nezabránila, aby neustále hledal prostor z něhož pochází, jenž se zdá někdy natolik vzdálený, že je jen velmi obtížné najít k němu znovu cestu.