Příběh odpadu : jak se Honzík naučil třídit odpad - Gančarčíková, Kateřina (Edika, 2018)
Čtenáři se spolu s malým Honzíkem dozvědí, jak si počínat, aby přírodu nezahltili odpadem. Pro mladší děti. Honzík rád navštěvuje babičku a dědečka, kteří ho vlídně provázejí při cestách za poznáním zajímavostí v okolí. Tentokrát se Honzík spolu s kamarádem Tondou snaží zjistit, kde se bere tolik odpadu a zda je možné ho znovu účelně využít. Chlapci se ptají, kam se odpad ukládá a proč ho třídíme, co se stane s odpadky odhozenými v přírodě. Honzík se podívá do sběrného dvora, třídírny odpadů, s prarodiči se stará o kompost na zahradě a naučí se, že přírodě nejvíc pomůže, když s ničím nebude plýtvat. Nakladatelská anotace. Kráceno.