Tíživá láska - Ferrante, Elena, 1943- (Astra (Prostor), 2018)
Prvotina hvězdné autorky současné italské literatury, důsledně se ukrývající pod anonymitou, je příběhem dcery, pátrající po okolnostech tragické smrti své matky. V kulisách Neapole se promítají osudy jedné citově poněkud rozvrácené rodiny, pohybující se spíše v dolních stupních městské hierarchie. Vypravěčkou příběhu je komiksová autorka Delia, která vzpomíná na svou matku, jež utonula v moři za dosud nevyjasněných okolností. Tento zdánlivě jednoduchý syžet umožnuje, aby Elena Ferrante rozehrála pronikavou sondu do partnerských vztahů, projevujících se v neustálých citových komplikacích a zvratech, v až drasticky vypjatých scénách, které má hlavní protagonistka pořád před očima. Právě v těchto reminiscencích a návratech Delia znovu uvažuje o své matce, přemýšlí nad tím, jak dobře ji znala, co pro pro ni ona sama znamenala a naopak. Uvědomuje si, že mezi nimi skutečně existovalo silné pouto, avšak vzhledem k poměrům a podmínkám se projevovalo jako jakási "tíživá láska", jako něco, co k sobě přirozeně patří, ale zároveň tuto základní tezi popírá.