Jiný T.G.M - Kosatík, Pavel, 1962- (Paseka s.r.o., 2018)
Životní osudy a doba prvního československého prezidenta. Práce sleduje nejen Masarykovo mládí, vzdělání a názory na různé politické i společenské otázky na přelomu 19. a 20. století, ale i jeho veřejnou činnost před první světovou válkou. Důležitá pozornost je věnována Masarykově úsilí o vznik samostatného Československa, jeho působení v roli prezidenta ČSR a rovněž hlavním problémům první republiky. Stranou zájmu autora nezůstává ani rodinný život a složitá povaha tohoto státníka.