Trosečník sibiřský - Glaserová, Světlana, 1956- (Plus, 2018)
Vyprávění o době stalinského teroru v Sovětském svazu z pohledu malého chlapce, který tuto perzekuci zažil na vlastní kůži. Malý Slávek prožívá bezstarostné dětství ve smíšené česko-ruské rodině na západní Sibiři na zemědělské usedlosti. Postupně ale i tam dochází k rozkulačování a rodiče se rozhodnou opustit prosperující statek a uprchnout před stalinskými represemi. Cestují Sibiří sem a tam, usazují se u břehů Japonského moře, poznávají život v Tadžikistánu, krutou zimu východní Sibiře, hory, stepi i pouště. Nakonec je komunistická zvůle stejně dostihne, otec je zatčen a z rodiny se stává nepřítel státu.