Rozervané království - Niedl, František, 1949- (MOBA, 2018)
Historický román z pera zkušeného autora tohoto žánru je zasazen do období vlády Jana Lucemburského a jeho sporů s českou šlechtou. Jindřich z Lipé sedí ve věži pevného hradu Týřov, ale pokud si král Jan Lucemburský myslel, že když přidusí a později možná i odsekne hlavu hydry odbojných českých pánů, mýlil se. Ronovci, jedni z nejpřednějších českých panských rodů, povstali a s nimi další. Jedná se však jen o uraženou ješitnost a touhu po moci? Jistě. Ale především jde o stříbro z Hor Kutných a směr, kam má jeho tok plynout. Postavení královo je otřeseno a jeho pokladnice opět prázdná. Ještě že je v království také druhá skupina šlechticů pod vedením Viléma Zajíce z Valdeka, která se staví na královu stranu a dokáže tak Lipého stranu oslabit. Ale i oni touží po moci. Nakladatelská anotace.