Krvavý ostrov : Guadalcanal 1942-1943 - Vácha, Dalibor, 1980- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2018)
Průběh bojů o ostrov Guadalcanal v letech 1942-1943. Práce přibližuje vývoj války v Tichomoří a v Asii od prosince 1941 do června 1942. Dále zachycuje vylodění amerických pozemních sil na Guadalcanalu na počátku srpna 1942 a upevňování předmostí. Největší pozornost věnuje autor průběhu pozemních, námořních i leteckých střetů mezi Američany a Japonci; japonské jednotky byly nakonec evakuovány a v únoru 1943 se celý ostrov dostal pod americkou kontrolu. Kromě bojových operací se kniha zaobírá různými stránkami každodenního života amerických vojáků (hygiena, strava, volný čas atd.). Nechybí ani obraz bitvy o Guadalcanal ve filmové tvorbě a chronologický přehled nejdůležitějších událostí.