Mezi Marxem a Palackým : historiografie v komunistickém Československu - Górny, Maciej, 1976- (Volvox Globator, 2018)
Polský historik na příkladech z komunistického Československa zpracovává téma, jak je režimem ovlivněno dějepisectví. Ideologický pohled na historii v tuzemsku zahrnoval vyzdvihování některých dějinných postav a očerňování jiných, ohýbány byly i nepohodlné aspekty mnohých děl, byť zejména v době uvolňování poměrů před rokem 1968 se našli historikové, kteří se místo slepého aplikování marxismu snažili o vyváženější pohled. Jednotlivé kapitoly jsou věnovány jak prorežimním soudům o konkrétních osobnostech a údobích (od předhusitských časů až po Masaryka), tak kritickému zhodnocení práce vybraných předrevolučních historiků.