Východ slunce : kniha Josefova - Roth, Patrick, 1953- (Faust (Volvox Globator), 2018)
Široce koncipovaný románový příběh Josefa, otčíma Ježíšova, kterého autor vidí jako zoufajícího si člověka, líčí jeho hlubokou víru i neposlušnost vůči Bohu. Jeruzalém v roce 70 po Kristu: obléhání Svatého města je výchozím bodem románu plného silných obrazů, jehož oblouk vyprávění se klene až k okamžiku Ježíšova narození. Ve středu událostí stojí Josef, Mariin muž, o němž evangelia vyprávějí, že naslouchal snům, když k sobě přijal ženu a dítě. Patrick Roth mu přisuzuje osud plný napětí, drama mezi člověkem a božskostí jako neuchopitelnou mocí. V rafinovaně do sebe propletených pasážích mezi snem a realitou proniká román do prostoru prožitků, v němž se bortí zdánlivé jistoty. Rothovo vypravěčské umění vychází z existenciální zkušenosti a svědčí o výjimečné síle autorova jazyka. Od současné tvorby se způsob Rothova vyprávění odlišuje především v tom, že připouští transcendenci, a ve své radikální vážnosti je ojedinělým zjevem v německy psané literatuře. Nakladatelská anotace. Kráceno.