Válka memů. - Šusta, Richard, 1956- (Evropská space opera, 2018)
První kniha sci-fi ságy českého autora zavádí čtenáře do blízké budoucnosti, v níž lidstvo stojí před celoplanetárním konfliktem. Lidstvo kolonizuje Sluneční soustavu, ale ještě necestuje ke hvězdám. Vyspělé země si udržují stabilní ekonomiky a šíří se v nich prvomemistické hnutí propagující ekologii a odzbrojení. Jeho zdánlivě mírumilovné aktivity přibližují svět ke kosmické válce. Otevřené boje začnou až za tři a půl roku, ale tajní agenti už teď operují v šedé zóně, kde se nerespektují zákony a nešetří civilisté. Avien Helm se chystá oslavit jedenadvacáté narozeniny, ale připlete se do likvidační akce, z níž jsou podezíraní prvomemisté. Zatímco se léčí z následků, nepřátelé jeho rodiny ho připraví o veškerý majetek. Při pátrání po vinících pracuje pro řadu skupin. Stane se policistou, pašerákem islámského klanu, pilotem na Marsu a vojákem nejnebezpečnější jednotky světa. Odkrývá identitu vrahů, ale i tajemství celosvětového konfliktu, kterému dává jméno Válka memů. Nakladatelská anotace. Kráceno.