Stalingrad : každý dům, každé okno, každý kámen - Jenšík, Miloslav, 1936- (Epocha, 2018)
Průběh stalingradské bitvy z let 1942-1943. Literatura faktu. Autor popisuje průběh bojových operací na východní frontě od 22. 6. 1941, kdy Hitler zaútočil na SSSR, výsledek bitvy u Moskvy, plánování ofenzívy soustředěné na jižní úsek východní fronty, začátek bojů v létě 1942 a německý postup na Stalingrad. Pozornost je věnována popisu prudkých bojů v samotném Stalingradu, kde se zuřivě bránila Rudá armáda, dále sovětské ofenzívě (operace Uran), obklíčení a následná agonii 6. německé armády, která na počátku února 1943 kapitulovala. Stalingradská bitva byla jednou z největších bitev na východní frontě a jedním z bodů obratu 2. světové války. Najdeme zde i portréty zajímavých osobností - např. velitel 6. armády F. Paulus nebo odstřelovač sovětské armády V. Zajcev.