Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad : historický román - Erben, Václav, 1930-2003 (XYZ, 2018)
Rozsáhlý historický román zachycuje jinošství a mládí českého krále Jiříka z Poděbrad od dvacátých let 15. století až do smrti císaře Zikmunda v roce 1437. Kniha má formu fiktivních zápisků panovníka, který vzpomíná na své mládí v době, kdy byl uveden na český trůn. Vyprávění rámuje autor popisem skutečných historických událostí od počínajícího rozkladu v kališnickém táboře přes bitvu u Lipan až po smrt císaře Zikmunda. Fiktivní zápisky mladého pána z Kunštátu mají meditativní charakter a budoucí král v nich nejen hodnotí složitou politickou situaci, ale vyjadřuje i své nejosobnější pocity a prožitky.