Krásné zelené oči - Lustig, Arnošt, 1926-2011 (Mladá fronta, 2007)
Nový autorův román o zelenooké židovské dívce Hance Kaudersové, která dala přednost polnímu bordelu před plynovou komorou, je svědectvím o lidskosti uprostřed nelidského světa. Dívka se vydává za českou árijku, v bordelu je konfrontována s jedním "zlým " a jedním "hodným" Němcem, a s řadou běžných zákazníků z řad vojáků. Přežije a po válce se snaží své hrůzné zážitky sdělit rabínovi, aby vůbec byla schopna znovu žít.