Ptolemaiovci : z makedonských hor na trůn faraonů - Wellner, L. V. 1960- (Epocha, 2011)
Dějiny starověkého Egypta za vlády makedonské dynastie Ptolemaiovců (323 př.n.l.- 30 n.l.). Portréty jednotlivých panovníků (od Ptolemaia I. po Kleoptaru VII.) a charakteristika jejich vlády.