Tajemství evoluce : příběh života na Zemi od počátku až po současnost - Pecháček, Pavel, 1988- (Edika, 2018)
Ilustrovaná publikace pro mládež představuje evoluční vývoj živočichů od nejstarších historických období až po současnost. Cesta od prvních bakterií k člověku byla nesmírně dlouhá a v jejím průběhu se v evoluci pozemského života přihodilo mnoho úžasných a přelomových událostí. V šestnácti kapitolách se mimo jiné dozvíte, jaké jsou nejstarší doklady života na Zemi, proč byla kyslíková revoluce revoluční, jak vznikla eukaryotní buňka, kdy byla Země velkou zmrzlou koulí nebo proč nemusela být kambrická exploze zase tak explozivní. Dále zjistíte, kdy se na souš dostali první živočichové a rostliny, jak velká byla největší stonožka, která kdy chodila po povrchu naší planety, jak začal a skončil svět dinosaurů, proč byly třetihory věkem savců a kudy se ubíral evoluční vývoj člověka. Nakladatelská anotace. Kráceno.