Pohádka o pyšné princezně - Jaroš, Martin, 1963- (XYZ, 2018)
Pohádka s moderními ilustracemi na motivy pohádky B. Němcové, která je známá především díky filmovému zpracování režiséra B. Zemana z r. 1952. Pro mladší děti. Krasomila se může ujmout vlády v den svých osmnáctých narozenin, pakliže splní následující: najde si moudrého a poctivého ženicha a projde zkouškou skromnosti. Jen květina, kterou dostala od své matky, královny Žofie, určí, zda je hodna trůnu. Dokáže se princezna zbavit pýchy, najde si ženicha a stane se spravedlivou královnou Půlnočního království? Jakou roli v její proměně sehraje zahradník Miroslav, kat Lečo a záhadný pocestný Jaroslav? Nakladatelská anotace.