Banánové dítě : Vietnamka v české džungli - Nguyen Jirásková, Duong (BizBooks, 2017)
Duong Nguyen Jirásková sama sebe představuje jako banánové dítě: zvenku žlutá, uvnitř spíše bílá - tedy "poevropštěná". Je Vietnamka počatá v Čechách, narozená v Hanoji a nakonec žijící opět v Čechách, i když studentská léta Duong prožila v různých státech Evropy. Jaký je život mezi Vietnamem a Českem i jak se obtížně hledá svoboda a překonávají kulturní rozdíly, zvláště pokud člověk pochází z tradiční vietnamské rodiny a nakonec se provdá za českého manžela? - To vše Duong zachycuje v blozích na Aktuálně.cz a webu DOIMOI.CZ. Na svůj žluto-bílý svět se snaží dívat s nadhledem a psát o něm lehkým perem: vtipně, sarkasticky. Příběhy ze života Vietnamky v české džungli shrnula do dvaceti kapitol této autobiografické banánové knihy. Svoje vyprávění občas vyvažuje pohledem na situaci "z druhé strany" - tj. co na to Jakub (manžel).