Máslem dolů - Šabach, Petr, 1951-2017 (Paseka, 2012)
Jeden je invalidní důchodce (profesí knihovník), který má antikvariát, kam se uchýlil po rozvodu. Jsou to dvě malé místnosti, jež mu přenechal starý přítel malíř Evžen, svéráz a čerstvý šedesátník, který umí mimo jiné opravit kde co. Časy, kdy fascinoval svět svým obrazem kostky cukru na plátně jsou pryč a nyní se potýká jen s problémem padajícího rohlíku s gothajem na talíři. Šabach se jejich prostřednictvím zamýšlí nad skutečností, že dnešní uspěchaná doba nás neustále nutí pospíchat, neodpočívat, nemít na nic kdy, měnit naše plány a odkládat je na neurčito. A náš krajíc je už už na podlaze - máslem dolů, samozřejmě. Dvojice kamarádů se pokusí tento stav zvrátit...