Obchodem k bohatství : příběh o svobodném obchodě a mýtech protekcionismu - Roberts, Russell (Liberální institut, 2003)
Autor této zvláštní knížky se snažil zpopularizovat dost složitý problém - zda a jak omezovat dovoz zahraničních výrobků do USA. Na tuto ekonomickou otázku jsou různé odborné názory, protože dopad cel a kvót na zaměstnance a obyvatele je dalekosáhlý v oblasti zaměstnanosti, koupěschopnosti, sociálního postavení i v dalších oblastech. Autor knížky se rozhodl složité téma co nejvíce zjednodušit a vysvětlit laikovi, a proto zvolil formu fiktivního dialogu, v němž rozmlouvá anglický ekonom 19. století D. Ricardo s americkým ředitelem továrny na výrobu televizí. Pro ještě větší zjednodušení sáhl autor k časovému posunu - ředitele, pracujícího v 60. letech 20. století, zavádí ekonom do Ameriky přelomu 20. a 21. století - a to proto, aby lépe pochopil, jaké následky by měl protekcionismus v budoucnosti. Laický čtenář je tak společně s ředitelem poučen názorně o dopadech, jaké může v budoucnu způsobit násilné omezování volného trhu v USA. G9f4 sosnovcj