Jan Palach : hrdina, nebo oběť? - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2019)
Životní osudy a doba Jana Palacha. Práce popisuje Janovo dětství, školní a studentská léta. Snaží se rovněž nastínit jeho základní povahové rysy. Důležitá pozornost je věnována průběhu československého obrodného procesu a jeho násilnému potlačení armádami pěti zemí Varšavské smlouvy. Autor zkoumá Palachův postoj k politickému vývoji v tehdejším Československu a jeho rozhodnutí provést zoufalý čin sebeupálení. Závěrečné kapitoly pojednávají o Palachově pohřbu a odkazu této osobnosti.