1177 př. Kr. : zhroucení civilizace a invaze mořských národů - Cline, Eric H., 1960- (Vyšehrad, 2019)
Historický vývoj oblasti východního Středomoří v období 13. a 12. století př.n.l. Práce z pera amerického historika a archeologa přibližuje dějiny Egypta, chetistké říše, Izraele, Mezopozámie a egejské oblasti na konci doby obrozové. Věnuje pozornost vnitřnímu vývoji těchto starověkých států, jejich výbojům i vzájemnému obchodu mezi jednotlivými oblastmi. Zaobírá se rovněž příčinami úpadku a kolapsu starověkých civilizací v oblasti Středomoří. Snaží se zhodnotit podíl tzv. mořských národů, které útočily na Egypt a Malou Asii, na jejich zhroucení.