Návštěvy - Aubrechtová, Svatava, 1947- (Delfín (Triáda), 2018)
Sbírka poezie české básnířky a překladatelky Svatavy Aubrechtové, žijící od roku 1985 v Nizozemí. Podle úvodního motta, převzatého z díla polského romantika Cypriana Kamila Norwida, jsou návštěvy v životě člověka zcela všedním činem, jenž však v některých případech může dosáhnout až nadpozemských výšin. Podobně je tomu i ve verších Svatavy Aubrechtové. Její návštěvy se promítají do běžného pozorování či anylýzy drobných prožitků, v obou liniích však k dochází k nečekanému rozuzlení, jež je dáno až mysteriálním prozřením, porušením limitů nebo jakýmkoli i minimálním místem či prostorem, který se náhle promění v dramatické jeviště. Na jedné straně je svět Svatavy Aubrechtové plný překvapení a proměn, na druhé ale přináší i zářivou obyčejnost lidských vztahů, řeč vzpomínek, křehkých dotyků a setkání.