Robot v divočině - Brown, Peter, 1979- (Mladá fronta, 2019)
Úvodní díl stejnojmenné sci-fi řady představuje robotku Roz, kterou nechtíc uvedou do provozu zvířata z opuštěného ostrova. V běsnění hurikánu ztroskotá loď se svým specifickým nákladem. Od té chvíle už na nedalekém ostrově nebude nic jako dříve. K tajemné bedně vyvržené mořem se přiblíží zvířata a nechtěně zapnou uvnitř uloženou robotku Roz. Pozvolna tak dochází k jejich zvláštní komunikaci a symbióze vykreslující souznění moderních technologií s přírodou. Ve chvíli, kdy Roz zapadne do ostrovního života si pro ni přijíždí robotické ozbrojené komando.