Penziopolis : dva dopisy o jednom městě - Vogl, Jiří, 1912-1993 (Tah, 2019)
Dva dopisy z různého časového období - a zobrazí nám život v jihočeském Písku během celého 20. století. Jiří Vogl, písecký rodák, uprchl kvůli svému židovskému původu v roce 1939 do zahraničí. V sedmdesátých letech navštívil Československo a rozhodl se, že napíše dopis svému dávnému příteli. V dopise vzpomíná na Písek svého mládí, s humorem i ironií popisuje detaily z každodenního života obyvatel Písku 20. a 30. let, kteří vytvářeli jedinečnou atmosféru provinčního města. Autor knihy, další písecký patriot, po letech tento dopis objevil v písecké knihovně a rozhodl se Jiřímu Voglovi odepsat. Popisuje sice téže město, ale válka a Vítězný únor nezaměnitelně zasáhly jak do života obyvatel, tak do vzhledu města.