Jinak, a jinam - Rajchman, Pavel, 1958- (Delfín (Triáda), 2015)
Pavel Rajchman navozuje ve své sbírce běžné situace, s nimiž se člověk setkává v každodenním čase. Jeho chování vůči těmto stavům se pohybuje ve strohém konstatování skutečnosti, jež je ovšem podáno jako svébytné básnické sdělení. Jsou tady noční stíny borovic, jejichž větve připomínají lidské obličeje, povzdech nad nemožností dohnat čas, ale i úvahy o povaze básní, jež se náhle přetaví v prudké milostné zachvění. Jednotlivé děje, charakterizované věcným stylem, se však v druhém oddílu mění na sled myšlenek, zabývajících se minulostí, "bludy přítomné doby" i výhledem do budoucnosti. Tak je tomu hned v úvodní básni, v níž lidský jedinec ustrne v nehybnosti a je s těmito pojmy konfrontován. Základními jednotkami se pro autora stávají prostor a čas, jež jsou i hlavními akvizicemi pro jeho vize. Nenabízejí sice žádná řešení, spíše rozehrává hypotézy "plachého muže / smýkaného pochybnostmi". Směřují tedy k tomu, co může následovat, ale nejsou si svým tvrzením stoprocentně jistá.