O trůn i o život : v tajných službách Otce vlasti - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2019)
Kniha obsahuje dva historicko-dobrodružné romány, které dříve vyšly samostatně a setkáváme se v nich s dominikánem Pavlem, blízkým přítelem Karla IV. První román začíná příchodem uprchlého římského tribuna Coly di Rienza, který chce získat právě Karla IV. pro podporu zamýšleného obnovení slávy Říma a sjednocení Itálie. Římského a českého krále tato myšlenka láká a na jedné válečné výpravě se nečekaně rozhodne vydat se inkognito jen s několika průvodci právě do Itálie. Druhý román nás zavádí do roku 1354, kdy hodlá římský a český král Karel IV. završit svou politickou kariéru korunovací císařem. Nakladatelská anotace. Kráceno.