Šedé eminence evropských dějin - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2019)
Český záhadolog a publicista se tentokrát vydal po stopách některých historických postav, které výrazně ovlivnily politické a společenské dění v Evropě. Kniha je zúženým výběrem hned patnácti významných osob evropské historie, které v průběhu dějin označujeme termínem šedé eminence. Tito lidé stojí nenápadně v pozadí, avšak mají velký vliv a rozhodují o podstatných záležitostech své doby. Mezi tyto, často kontroverzní osobnosti s dramatickým osudem, autor řadí např. Jindřicha z Lipé, Kateřinu Medicejskou, markýzu de Pompadour, Rasputina, Himmlera, a mnoho dalších.