Svatá hlava - Lehečková, Hana D., 1990- (Tvář (Vyšehrad), 2019)
Psychotická novela na pomezí reality a bludů vykresluje, jak je těžké se vymanit ze života v sociálně slabé rodině, obzvláště pokud jste jen zranitelná a slabá duše. Formou deníkových zápisků a vlastních myšlenek se hlavní hrdina psychologicky laděné novely vyrovnává jen velmi těžce se světem kolem sebe. Žije s maminkou a umírající babičkou ve vesnici v pohraničí a je velmi zranitelný díky narušenému duševnímu zdraví. Těžko dokáže pochopit, že se rodina z důvodů dluhové pasti bude muset přestěhovat do anonymního hlučného města a nerozumí pořádně ani tomu, jako ho ponižuje a využívá venkovská parta. Jeho křehká duševní rovnáha utrpí velkou ránu a ocitá se na okraji existence jen ve svých představách a bludech. Do reality ho nečekaně vrátí tragická událost, díky níž se smíří s nevyhnutelnými změnami a dokáže se snad poprvé v životě někam dobrovolně posunout.