Pandořina hvězda. - Hamilton, Peter F., 1960- (Planeta9, 2019)
V XXIV. století díky technologii červích děr lidstvo kolonizovalo řadu planet a vytvořilo obrovskou komunitu s názvem Společenství. Brzy se ale mělo setkat s jinými než jen s přátelskými nebo neutrálními formami mimozemského života. Poklidné spolužití Společenství skončilo, když jeden bezvýznamný astronom objevil záhadnou hvězdu oddělenou od okolního světa neprostupnou energetickou bariérou. Lidstvo vysílá k této hvězdě misi s cílem odhalit tajemství hvězdy. Expedice však na místě místo zkoumání záhadné bariéry zaznamená její stejně nevysvětlitelné zmizení. Silové pole bylo vytvořeno k uvěznění extrémně agresivního a krutého druhu, který jakoukoli jinou inteligentní rasu považuje za smrtelnou hrozbu pro svou existenci. Po pádu bariéry cizí vetřelci okamžitě zaútočí na nepřipravené Společenství. Bez slitování vyhlazují jednu planetu za druhou. Tisíce lidé umírají a další v hrůze a zmatku opouštějí domovy. Je to chvíle, kdy je třeba se vzchopit a vzdorovat. Nakladatelská anotace. Kráceno.