Křišťálový klíč. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2019)
Úvodní díl historické ságy, sledující osudy sklářského rodu Heřmanů od sklonku 17. století až po revoluční rok 1848. Roku 1695 přichází do severních Čech ze Šumavy mladý Leopold Heřman se svým otcem Ignácem, který se stává huťmistrem v Křížové huti ve Svoru. I když starý Ignác nemá mnoho peněz, vlastní veliké bohatství - zná způsob, jak tavit průzračné křišťálové sklo. A své tajemství si úzkostlivě chrání. Dostane se do ostrého sporu s majitelem hutě a nakonec ji musí opustit. Vzápětí uzavře dohodu s majitelem nedaleké sklářské hutě ve Falknově, jemuž tajemství prozradí, ovšem za podmínky, že si syn Leopold vezme za manželku jeho dceru Marii a s ní získá vlastnický podíl ve sklárně. A jak to tak bývá, majetek začne rodinu štěpit. Nakladatelská anotace. Kráceno.