Trny v čase - Tomeš, Jan, 1986- (Paseka, 2019)
Hloubavý příběh dvou mladých lidí, které osud svede dohromady v jedné kavárně a poté společně absolvují dobrodružný, poučný i iniciační výlet po Evropě. Filozoficky laděný příběh, ve kterém se potkává dvacetiletá přemýšlivá studentka filozofie Karolína s mladým zdánlivě vychloubačným floutkem Tomášem. Dva na první pohled nesourodí mladí lidé však k sobě překvapivě nachází cestu. Vydávají se společně hledat Karolíninu ztracenou matku a na dobrodružně iniciační cestě po Evropě přehodnocují svá dosavadní zdánlivě nepřekročitelná stanoviska, dozrávají a společně se čtenářem absolvují literární a myšlenkový výlet po Evropě a jejích kulturních a společenských proudech.