Černobyl : historie jaderné katastrofy - Plokhy, Serhii, 1957- (Jota, 2019)
Publikace přibližuje historii havárie v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu v dubnu 1986. Zkoumá podrobně její příčiny i následky a všímá si také selhání tehdejších sovětských úřadů. Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách. Nakladatelská anotace. Kráceno.