Kentaurovy slzy a jiné povídky - Darío, Rubén, 1867-1916 (Volvox Globator, 2019)
Sbírka krátkých, žánrově rozmanitých povídek nikaragujského autora, čelného představitele latinoamerického literárního modernismu. Výbor, který je pro českého čtenáře prvním uceleným seznámením s prozaickou tvorbou básníka Rubéna Daría, vznikl péčí skupiny studentů hispanistiky, kteří vybrali a přeložili pětatřicet povídek z Daríových sbírek. Autor, který si na přelomu 19. a 20. století vydobyl uznání jako vůdčí osobnost modernismu ve španělsky psané literatuře, se v nich představuje v působivé pestrosti a námětové šíři. Typicky úsporným stylem modernistů tu rozvíjí snové vize, mýtické obrazy či alegorické bajky, ale i syrové realistické příběhy. Červenou nití jeho próz je přitom téma věčné touhy po dokonalé harmonii a jejího stejně věčně marného hledání - ať už v umělecké tvorbě, v lásce nebo třeba v politice a společenském životě.