Mlha nad Iquique - Zúñiga, Diego, 1987- (Střed (Prostor), 2019)
Próza pozoruhodného chilského autora, jejíž osou je cesta dospívajícího chlapce s otcem z Chile do Peru, se vyznačuje autobiografickými rysy, poetickým stylem a sugestivní tísnivou atmosférou. Výrazný představitel mladší generace chilských autorů uvádí na scénu hrdinu s řadou autobiografických rysů, studenta žijícího v prostředí rozpadlé a chudé rodiny v chilském maloměstě. Jeho otec, žijící se svou novou rodinou, se rozhodne odvézt syna do sousedního Peru, kde lze levněji pořídit zubařský zákrok, který mladík nutně potřebuje. V knize se prolínají krátké, hutné obrazy z cesty vyprahlou krajinou, útržkovité, postupně navazující vzpomínky a rekapitulace rozhovorů, jež pozvolna v náznacích odkrývají osudové a tragické momenty rodinné historie, a protagonistovy představy do budoucna. Vše autor podává ve velmi stručných kapitolách psaných neokázale poetickým jazykem, poučeným vypravěčstvím magického realismu, a celek zprostředkovává nezvykle silný dojem pustoty, neukotvenosti a bezvýchodnosti, jak v měřítku osobním a rodinném, tak ve smyslu obecnější společenské atmosféry.