Spis Vaterland - Kutscher, Volker, 1962- (MOBA, 2019)
Pokračování volné série detektivních románů, odehrávajících se v období Výmarské republiky, přivádí opět na scénu v hlavní roli berlínského komisaře Gereona Ratha. Červenec 1932, berlínská policie stojí před záhadou: v nákladním výtahu v Domě Vaterland, legendárním chrámu zábavy, leží mrtvý muž. Vše nasvědčuje tomu, že se utopil. Komisař Rath nemá z nového případu velkou radost, má dost nepříjemností už tak. Jeho vyšetřování s cílem dopadnout neznámého nájemného vraha se už celé týdny nehýbá z místa. Navíc se jeho velká láska Charlotte Ritterová vrací z ročního studijního pobytu v Paříži a nastupuje jako komisařka čekatelka na oddělení vražd, což celou situaci zrovna neusnadňuje. Zdá se, že mrtvý muž z Domu Vaterland je jednou z obětí série vražd, jejichž stopy vedou daleko, až někam k polským hranicím. Tady se Rath setkává s mlčenlivými východními Prušáky, nelegálně pálenou kořalkou a se záludnostmi tamní přírody. Odpor proti vyšetřovateli z Berlína vzroste ve chvíli, kdy narazí na dlouho střežené tajemství. Nakladatelská anotace. Kráceno.