Křížem krážem Zakavkazskem - Kostúr, Jiří (Jiří Kostúr, 2019)
Křížem krážem Zakavkazskem pojednává o velkojízdě do končin Gruzie, Arménie a Náhorního Karabachu. Ázerbájdžán byl vynechán nejen kvůli vízu, ale především pro velké zálohy na hranici, aby řidiči odvezli svá auta nazpátek ze země. S kámošem Skalákem a jeho ženou Šárkou jsme absolvovali dá-lavu pod Velký Kavkaz po vlastní ose, takže jsme projeli východ Evropy a celé Turecko. To už jsme navštívili před několika lety, ale pouze půlku, teď jsme ho procestovali celé. Zakavkazské země jsme opravdu pro-křižovali křížem krážem: v Gruzii především odlehlé horské oblasti Svanetie a Tušetie , tu jen já kvůli sen-zační terénní krasojízdě, Skaláci zajeli místo toho do oblasti Chevsuretie. Ve všech třech zemích jsme na-vštívili nekonečnou řadu raných křesťanských klášterů a dalších památek, samozřejmě i města jako Batu-mi, Tbilisi, Jerevan, v Karabachu Stepanakert a další. V Gori jsme zašli i do oslavného Stalinova muzea, já ještě přidal válečné muzeum, kde mimo II. světové války je část věnována konfliktu mezi Ruskem a Gruzií v r. 2008. V Stepanakertu jsem absolvoval i muzeum padlých Arménů ve válce s Ázerbajdžánem o Nahorní Karabach. Pochopitelně ani přírodní zajímavosti nepřišly zkrátka: v Karabachu to byl např. 2000 let starý platan, já ještě v Gruzii navštívil Prometheovu jeskyni a v Karabachu volně přístupnou tajemnou jeskyni Azoch za svitu baterky. V Arménii jsem vyjel k 5000 let starým skalním rytinám ve výšce 3300 m. Náš ce-stovatelský velkotrip kořenila se Skaláky i vztahová sranda, jak je pokaždé zvykem. Cestopis doprovází 380 fotografií.