Bílí baroni. - Kučera, Jiří (XYZ, 2019)
Humoristický román ze specifického prostředí "lampasáckých doktorů" - armádního zdravotnictví Československé lidové armády. Poté, co vystudoval vojenskou medicínu, domníval se Michal Kunc, že jeho hlavním úkolem bude léčit nemocné vojáky. Ocitl se však v armádě socialistického Československa sedmdesátých (a posléze osmdesátých) let, kdy skutečné znalosti a zodpovědnost byly lékaři spíše na obtíž, kdy zdravý rozum a vzdělání narážely na nepřekonatelnou "lampasáckou" stupiditu. Konflikt mezi normálním myšlením a "lampasáckou logikou" celkově bizarního armádního prostředí přinášel nutně celou řadu neuvěřitelných, z odstupu času humorných, ale v syrové skutečnosti vlastně tristních zážitků, s nimiž se vojenští lékaři (kteří, narozdíl od socialistického důstojnictva přeci jen slynuli standardním vysokoškolským vzděláním) museli často vyrovnávat. Přes nekončící řetěz drsně humorných scén tak text vede k zamyšlení nad absurditou minulé doby - a tehdejší armády zvláště.