Krvavé peníze - Kubát, Luděk, 1952- (Původní česká detektivka, 2019)
Napínavý detektivní příběh, ve kterém sympatický hlavní hrdina Richard rozkrývá okolnosti únosu dívky tmavé pleti. Bývalý žoldák Hans viděl v neklidných oblastech Afriky mnohé hrůzy a přišel o nohy. Vše mu vynahrazují manželka a adoptivní dcerka Doris. Avšak jednoho dne je dívka unesena. Zločinci žádají výkupné. Zoufalý Hans se obrací na Čecha Richarda, bývalého příslušníka mírových sil, se kterým zažil peklo Sierra Leone. Prosí, aby kamarád únoscům peníze předal a přivedl Doris zpět. Richard souhlasí a ke své vlastní škodě neodolá, aby do seznamu úkolů nepřidal pátrání na vlastní pěst po pachatelích i jejich motivaci - která může být úplně jiná, než jaká by se z Hansovy a Richardovy minulosti dala odvodit.