Johana z Rožmitálu - Hanibal, Jiří, 1929- (Euromedia Group, 2019)
Další z historických románů zkušeného českého autora se zaměřuje na osudy Johany z Rožmitálu, chotě Jiřího z Poděbrad. Zemský správce Jiří z Poděbrad přišel o ženu, zůstal sám na péči o šest dětí a zároveň zemi, která se zmítala v náboženských i politických problémech. Ovšem snahy Zdeňka ze Šternberka a Jaroslava Lva z Rožmitálu nezůstanou bez úspěchu, a roku 1450 si kališník Jiří z Poděbrad bere katoličku Johanu z Rožmitálu. Sňatek měl být původně jen výhodným diplomatickým tahem, který měl uklidnit napětí v zemi, ale postupně v sobě partneři nacházejí nebývalé zalíbení. Johana netušila, že se nakonec stane chotí krále, ujala se své role, jak nejlépe dovedla a poskytovala Jiřímu cenné rady a pomoc. Manželé v čele země společně čelí útokům uherského krále Matyáše Korvína i nátlaku ze strany papeže.