Italské patálie maršála Radeckého : první válka za sjednocení Itálie 1848-1849 - Taraba, Luboš, 1958- (Polozapomenuté války, 2019)
Průběh italské první války za sjednocení z let 1848-1849. Angažmá maršála Radeckého v této válečné kampani, který byl velitelem zdejších rakouských sil. Autor, zabývající se evropskými konflikty 19. století, líčí počátky rakouského ovládnutí Itálie, nepokoje na italském území v roce 1848, povstání v Miláně, Radeckého odchod z města, savojské vyhlášení války habsburské monarchii v dubnu 1848, ústupy Rakušanů, podrobný popis střetů u Santa Lucie, Vicenzy a především Custozy v červenci téhož roku, který přinesl porážku piemontským silám. Následuje podepsání příměří a popis událostí roku následujícího; obnovení bojů, porážka savojského krále Karla Alberta u Novary a ukončení konfliktu. Text doplňují stručné údaje o organizaci, výzbroji a taktice rakouské a piemontské armády nebo portréty hlavních protagonistů.