100 hodin, kdy umírala republika - Cílek, Roman, 1937- (Epocha, 2019)
Dramaticky vylíčený scénář agonie československé vládní moci, vznik Slovenského státu a rozhodnutí prezidenta Háchy vložit osud národa do Hitlerových rukou. Autoři popisují poutavě a dramaticky poslední okamžiky okleštěného Československa, okolnosti, za nichž vznikl Slovenský stát: téměř nepřetržitě zasedala československá vláda a prezident dr. Emil Hácha jel do Berlína s iluzí, že lze ještě jednat s nacistickým kancléřem. Hitlerův triumfální příjezd do Prahy a jednání na pražském Hradě, kde zrálo konečné rozhodnutí vytvořit Protektorát Čechy a Morava a koho dosadit do čelných funkcí, aby vyřešil "českou otázku".