Václav IV. : záhady a mystéria - Liška, Vladimír, 1955- (XYZ, 2019)
Životní osudy a vláda českého krále Václava IV. Práce popisuje Václavovo dětství, výchovu a počátky jeho vlády. Důležitá pozornost je věnována konfliktu tohoto panovníka s arcibiskupem Janem z Jenštejna, násilné smrti Jana Nepomuckého, Václavovým napjatým vztahům s českou šlechtou na přelomu 14. a 15. století, jeho postoji k husitství a smrti tohoto vladaře z lucemburské dynastie. Autor se zaobírá rovněž obrazem Václava jako lidového krále a komplikovanou povahou nejstaršího syna Karla IV.