Satyrova zpověď - Vančurová, Helena (Viking, 2019)
Ti dva se spolu dokázali bavit vcelku bez zábran. Přesto býval někdy ten starší před plánovaným rozhovorem neklidný. Mladší přítel byl něco jako zrcadlo, obraz jeho pedagogických schopností. Jmenoval se Karel, a ačkoliv už překročil čtyřicítku, něco ho stále nutilo dokolečka vyměňovat partnerky. Nazývejte si to, jak chcete. Řekněte si třeba, že má větší pohlavní apetit, případně nějakou úchylku, že není zralou osobností... Ve hře jsou skutečnosti, o kterých nemáte zdání. A ještě jsou v ní možná i jiné, o nichž nevěděl ani jeho starší a zkušenější přítel. Vždyť komu je dáno dostat se ke kořenům lásky? Bohu Amorovi? I ten, jak uvidíte, může být bezradný. Přesto se cítil povinen udělat, co je v jeho silách. Pokud se v pedagogickém působení na svého syna dopustil chyby, bylo třeba ji urychleně napravit. Proto vznikly tyhle rozhovory, které nebudeme nazývat hovory o lásce, ty už před námi napsal Platón. Ale o lásku v nich rozhodně půjde.