Sestra - Topol, Jáchym, 1962- (Česká knižnice (Host), 2019)
Živelný a přesto složitě koncipovaný generační román, reflektující československou realitu přelomu 80. a 90. let 20. století. Groteskní, snové i symbolické vyprávění, v jehož centru je svérázný ústřední hrdina jménem Potok a parta jeho stejně svérázných kamarádů, v postmoderně mnohobarevných odlescích odráží život v Československu od posledních fází komunistického režimu po divokost raných 90. let. Mýticky neskutečné i pikareskně dobrodružné Potokovy příhody, zarámované hledáním osudové "sestry", protáhnou čtenáře obludnými zvětšeninami všech odvrácených stránek doby, jako je nárůst kriminality, vznik a vliv nejrůznějších mafií, bezdomovectví, drogy či vzrůstající rasismus. To vše Topol reflektuje v mnohovrstevném textu plném odkazů, básnivých odboček a vizí, jazykové bohatosti a živelného děje, což jeho románu zajistilo místo mezi nejvýznamnějšími díly české literatury konce 20. století.