Všehoschopní - superguru Bárta - Kmenta, Jaroslav, 1969- (JKM, 2011)
Kniha investigativního novináře Jaroslava Kmenty Superguru Bárta Všehoschopní odkrývá zákulisí kauzy neformálního šéfa politické strany Věci veřejné. Vychází z Bártovy koncepce z roku 2008, kde formuloval své pětileté cíle a postup jak jich dosáhnout. Jestli se mu daří tento plán dodržovat, se dozvíte na stránkách této knihy. Všehoschopní politici uplatňují taktiku vrtěti psem, tedy spíše vrtěti občanem. Krizi vyvolala zveřejněná nahrávka, na které se Bárta holedbá, že prezident Václav Klaus udělá přesně to, co mu přikáže. Jedná se o mediální bublinu, cílenou diskreditaci nebo politickou realitu? Jaroslav Kmenta pátral po minulosti Víta Bárty a možná nevědomky narazil na třináctou komnatu Václava Klause. Jedno z možných vysvětlení se opírá o teorii, že Věci veřejné byly uměle vytvořeny jako nástupnická strana ODS, protože ta pod vedením Pavla Béma začala v Praze ztrácet vliv. Kauzy Bártovy firmy ABL, bezpečnostní agentury, která se měla angažovat ve sledování politiků, sice nebyly klasifikovány jako trestný čin, ale rozhodně způsobily rozkol v koalici. Nakladatelská anotace. Kráceno.