Mříže v ráji : muslimské ženy v Evropě - Frouzová, Magdaléna, 1977- (Vyšehrad, 2006)
Muslimky stejně jako muslimové v Evropě nepředstavují homogenní skupinu. Existují mezi nimi rozdílné přístupy k životu, náboženství a západnímu světu. A tak některé ženy dodržují tradice islámu, pečují doma o rodinu, a jiné naopak přijaly západní životní styl a kulturu společnosti, ve které žijí. Přesto všechny tyto ženy jako příslušnice národnostní menšiny spojují integrační problémy, nedorozumění pramenící z kulturních a etnických odlišností, ale nezřídka se do jejich soukromých životů promítají i konflikty samotného islámského světa. Osudy muslimských žen popsané v knize jsou velmi rozličné. O svém životě vypráví např. manželka atentátníka z 11. září 2001, Afghánka provdaná za Čecha, belgická senátorka, módní návrhářka, aktivistka vystupující proti ženské obřízce či bojovnice proti íránskému režimu. Kniha volně navazuje na titul Závoj a džíny, popisující osudy žen v islámském světě.