Území krys - Kubík, Lubomír, 1945- (Prostor, 2012)
Inženýr Milan Metal je zaměstnán u stavební správy pražských kanalizací. V důsledku okupačních nařízení, mezi nimiž bylo jako jedno z prvních schváleno povinné nošení žluté hvězdy a bezohledné šikanování obyvatel židovského původu, je z práce propuštěn Metalův kolega Arnošt Zachariáš. V dohledné době má být dokonce přesunut do bývalé terezínské pevnosti. Ještě než se tak stane, podaří se Zachariášovi Metala navštívit. Svěří se mu, že nejen on sám, ale i řada lidí postižených stejně jako on, odmítla splnit příkaz německého velení, aby odevzdala své cennosti a rozhodla se ukrýt je ve stokách pod nejstaršími obvody. Metal tuto pomoc neodmítne a do vytipované skrýše jsou postupně přeneseny šperky, plastiky, zlomkové zlato, drahokamy a další vzácné předměty. Po atentátu na protektora Heydricha však události dostanou nečekaný spád. Hrozí totiž, že v rámci rozsáhlého pátrání po pachatelích bude detailně prohlédnuto i ono "území krys" pod hlavním městem. Vyšetřovatelé gestapa zároveň žádají o přidělení odborníka na podzemní prostory. Pochopitelně jim je vyhověno a jejich nedobrovolným spolupracovníkem se stane právě inženýr Metal.