K neznámým břehům Brasilie - Baum, Jiří (E-knihy jedou, 2019)
Robinzonáda odehrávající se v třicátých letech minulého století na ostrově poblíž Brazílie. Trojice českých školáků se ocitne na pustém ostrově uprostřed oceánu a hledá cestu, jak se vrátit zpět do vlasti. Kniha je zajímavá především tím, že její autor, biolog a cestovatel Jiří Baum, oblast, kam děj umístil, ve 20. letech procestoval a krátce zde i žil. Popis prostředí i zvířat je proto velmi přesný.