Hořící nebe - Tajovská, Iva, 1959- (Astra (Prostor), 2019)
Román je volným pokračováním knihy Odpusť, že jsem se vrátil a sleduje její hrdiny v neutěšených letech 2. světové války. Hlavnímu hrdinovi Vojtovi, se kterým se setkáváme po dvaceti letech, se podařilo udržet si milovanou ženu. Pocit štěstí z nalezení nezvěstného syna a vnučky Soni kalí její vážná choroba. Nadějí nejen pro něj, ale i celou rodinu, se stává nadaná pravnučka Jiřinka. Je rok 1944 a blíží se konec války. Pardubicko je centrem náletů Spojenců a nacisti si bezohledně vyřizují účty. V těchto nejtěžších chvílích se projevují skutečné charaktery hrdinů. Román je příběhem o rodinných, partnerských a přátelských vztazích, o jejich těžkostech, nejednoznačnosti a složitosti, které sebou přináší nelehká válečná doba.