Vzpomínky na Vyšehrad - Herzán, Martin (Petrklíč, 2019)
Kniha je sepsána na základě vzácného deníku a zápisků desátníka rakousko-uherské armády Františka Buzka, nedávno objevených v jeho pozůstalosti. Autor deníku se narodil v roce 1887 a po celý svůj plodný život pracoval a vlastně i žil na Vyšehradě. A právě o historii tohoto významného místa i o zdejších lidech psal od první světové války po dalších 40 let svůj deník plný zajímavostí historických a etnografických i mnohých záhad. Kromě historie Vyšehradu se kniha věnuje i osobnosti Popelky Bilianové, významné české spisovatelky, která také na Vyšehradě prožila většinu svého života. Nakonec autor vypráví o osobnosti prof. MUDr. Rudolfa Jedličky a historii jeho (Jedličkova) ústavu, který od roku 1913 též neodmyslitelně patří k Vyšehradu. Kniha přináší nejen dosud neznámá nebo málo známá fakta, ale i poučení pro nás, kteří žijeme ve 21. století.